Kredītvēsture: kāpēc tas ir vajadzīgs un vai to var labot

Ja banka negaidīti atteicās izsniegt aizdevumu vai jauns darba devējs mainīja savas domas par darbu, iespējams, iemesls ir jūsu kredītvēsturē. Pārbaudiet savu kredītvēsturi, pat ja esat 100% pārliecināts, ka ar to viss ir kārtībā. Mēs saprotam, kā izskatās kredītvēsture, ko tā var pastāstīt par jums un ko darīt, ja jums ir piešķirti citu cilvēku parādi.

Kredītvēsture ir informācija par jūsu kredīta saistībām. Tas parāda, kuras bankas, mikrofinansēšanas organizācijas (MFI) vai kredītu patērētāju kooperatīvi (PDA) jūs esat pieteikušies aizdevumiem un aizdevumiem. Kad tas bija un kādas summas jūs paņēmāt. Neatkarīgi no tā, vai esat līdzaizņēmējs vai kāda cita aizdevuma galvotājs. Viņi veica maksājumus kārtīgi vai aizkavēja.

Šī informācija tiek glabāta īpašās organizācijās-kredītvēstures birojā (BCI). Ir vairāki, un katrai bankai, MFI un PDA ir tiesības izvēlēties jebkuru biroju, kurā viņš nodos informāciju par saviem aizņēmējiem. Bieži vien finanšu organizācijas nosūta datus vairākiem birojiem.

Tas ir, ja esat lietojis aizdevumus un aizdevumus dažādās vietās, tad pastāv liela iespēja, ka Jūsu kredītvēsture tiek glabāta daļēji vairākās BCI. Un Jums būs nepieciešams, lai saņemtu datus visos šajos birojos, lai savāktu kredītvēsturi kopā.

Kā izskatās kredītvēsture

Kredītvēstures dokuments sastāv no četrām daļām:

1. Titullapa daļa


Jūsu personiskā informācija: vārds, dzimšanas datums un vieta, pases dati, TIN un SNILS (ja jūs tos sniedzāt).

2. Lielāko

Kredītu un aizdevumu apraksts, slēgtas un aktīvas, informācija par atmaksas termiņiem, neatmaksāto atlikumu, nokavēto maksājumu esamību vai neesamību. Tūlīt var būt informācija par neizpildīto tiesas lēmumu vai tiesu izpildītāju parādu piedziņu par nesamaksātajiem mobilo sakaru operatoru pakalpojumiem, komunālajiem pakalpojumiem, informāciju par alimentiem.

Neapmaksāti komunālie maksājumi var būt iemesls kredīta atteikumam. Parasti bankas cenšas nesazināties ar ļaunprātīgu defaulters par LCD.

Lielākā daļa var saturēt arī aizņēmēja individuālo reitingu. Tas būtu jāaprēķina visas lielākās BCI, kas saglabā vēsturi lielākā daļa aizņēmēju.

Bankas un MFI var neņemt vērā šī reitinga vērtību, izsniedzot aizdevumu, jo viņiem ir savas aizņēmēja vērtēšanas sistēmas. Bet tomēr augsts vērtējums, visticamāk, liecina, ka jūs bez problēmām saņemsit aizdevumu jebkurā bankā. Zems - ne visi uzdrošinās aizdot jums naudu.

Lai noteiktu aizņēmēja reitingu, birojs analizē informāciju no viņa kredītvēstures un aprēķina varbūtību, ka viņš kavēs jebkādus maksājumus vairāk nekā 90 dienas. Katram birojam ir savs datu kopums par personas kredītiem un aizdevumiem un savas aprēķinu metodes, tāpēc vērtējumi dažādos birojos var atšķirties.

3. Slēgtā daļa

Tajā ir aprakstīts, kurš jums izsniedza kredītu / aizdevumu, kam bija zemāks parāds, ja radās šāda situācija un kurš pieprasīja jūsu kredītvēsturi (to organizāciju saraksts, kurām jūs tam piekritāt).

4. Informācijas daļa

No tā ir skaidrs, kur jūs esat pieteikušies aizdevumam / aizdevumam, kā arī kādam pieteikumam un kāpēc esat saņēmis atteikumu. Šeit tiek fiksētas "saistību neizpildes pazīmes" - tie ir gadījumi, kad 120 dienu laikā aizņēmējs nav samaksājis par kredītu vismaz divas reizes pēc kārtas.

Kam interesanta ir mana kredītvēsture?


  •  Bankām, MFI un PDA
Pirms jūs aizdodat naudu, šīs organizācijas izpētīs jūsu kredītvēsturi. Un viņi var atteikties, ja tas nav kārtībā.

  • Apdrošinātājs
Saskaņā ar kredītvēstures biroja datiem, pastāv saikne starp to, kā persona maksā par aizdevumiem, un to, kā viņš uzvedas aiz riteņa. Autovadītāji, kuri regulāri un pastāvīgi kavējas ar maksājumiem, parasti biežāk nonāk negadījumā un rada zaudējumus apdrošinātājiem. Tāpēc apdrošināšanas sabiedrības arī sāka pieprasīt kredītvēsturi, lai piedāvātu cilvēkiem taisnīgākas cenas par politikām.

  • Karšeringa pakalpojumiem
Karshering uzņēmumi pieprasa BCI kredītvēsturi un autovadītāju kredītreitingus, pirms viņi ļauj viņiem izmantot pakalpojumu. Ja persona neatgriež aizdevumus, uzņēmumi neuzņemas risku atvērt piekļuvi savām automašīnām.

  • Potenciālajiem darba devējiem
Šāda pārbaude ir aktuāla lielākā mērā vadītājiem banku sektorā, valsts sektorā vai lielās komercstruktūrās. Darbinieks ar ķekars parādu, novēlotiem maksājumiem un slikta kredītu vēsture izskatās darba devējam nav ļoti pievilcīgi. Ja darba meklētājs pastāvīgi maksā par aizdevumu / aizdevumu, kas ir mazāks par 30% no viņa ikmēneša ienākumiem, tas ir tikai Plus kandidāts. Darba devējs to var novērtēt kā uzticamības un precizitātes izpausmi, kā arī kā spēju pārvaldīt finanses.

Ir skaidrs, kāpēc kredītvēsture visiem šiem uzņēmumiem, bet kāpēc man to sekot?

Kredītvēsture palīdzēs jums novērtēt jūsu izredzes saņemt aizdevumu vai aizdevumu. Saprast, kāpēc jums ir liegta bankām un MFI, apdrošināšanas sabiedrībām pārspīlēt tarifus par polisēm, karsheringa pakalpojumi nav savienot ar saviem pakalpojumiem, un nopietnas kompānijas neņem uz darbu.

Ar kredītvēstures palīdzību jūs varēsiet pārbaudīt, vai krāpnieki nav noformējuši kredītu uz jūsu vārda. Tas var notikt, piemēram, ja esat pazaudējis pasi vai Jūsu dati ir noplūduši tīklā.

Tā gadās, ka kredītvēsturē tiek nozagtas kļūdas. Un tas ir labāk, lai pārliecinātos, ka tie nav tur. Un, ja jūs jau esat lūdzis kreditoram veikt labojumus datiem, ir vērts pārbaudīt, vai viņi tur tiešām parādījās.

Kā iegūt kredītvēsturi?

1.Vispirms tas ir jāatrod

Kredītvēsturi var glabāt vienā BCI vai uzreiz vairākās. Lai noskaidrotu, kurā birojā tiek glabāta jūsu vēsture, jums jānosūta pieprasījums uz centrālo kredītvēstures direktoriju. Vieglākais veids, kā to izdarīt tiešsaistē:

  • Caur portālu"Valsts pakalpojumi"
Jums jādodas uz cilni "Pakalpojumi", sadaļā "Nodokļi un finanses", sadaļā "Informācija par kredītvēstures biroju". Lai piekļūtu datiem, Jums būs nepieciešama tikai pase un SNILS.

Atbildot uz to, Banka nosūtīs uz jūsu personīgo kontu portālā visu BCI sarakstu, kurā tiek glabāta jūsu kredītvēsture. Informācija ietvers biroja nosaukumu, adresi un tālruņa numuru.

  • Bankas mājas lapā
Lai to izdarītu, jums būs nepieciešams kredītvēstures Priekšmeta kods (burtu un ciparu kombinācija). Ja esat lietojis aizdevumu vai aizdevumu vismaz vienu reizi savā dzīvē, tas nozīmē, ka jums jau ir šis kods. To var atrast jūsu kredīta līgumā vai nu precizēt bankā vai MFI, kurā Jūs paņēmāt kredītu.

Ja jūs nevarat atcerēties veco kodu, un banka vai MFI nepalīdz, kodu var veidot no jauna. Lai to izdarītu, personīgi sazinieties ar jebkuru banku vai biroju, lai izveidotu jaunu kodu.

Šis kods būs jānorāda pieprasījumā, kas jāizveido bankas mājas lapā . Ne vēlāk kā nākamajā darba dienā jūs saņemsit vēstuli ar visu Biroja nosaukumiem, kur tiek glabāta jūsu vēsture.

Ja jūs neesat tiešsaistes vaicājumu ventilators, tad jūs varat, piemēram, nosūtīt telegrammu uz centrālo kredītvēstures direktoriju. Atbilde nāks trīs dienu laikā. Bet nosūtiet to uz e-pasta adresi, kuru jūs norādīsit telegrammā.

2.Kad jūs uzzināsiet biroja sarakstu, katrā no tām būs jāpieprasa sava kredītvēsture

Saskaņā ar likumu, divas reizes gadā, katrs birojs ir pienākums sniegt jums kredītvēsturi bez maksas. To darot, jūs varat izvēlēties: divreiz pieprasīt ziņojumu uz e — pastu vai vienu reizi elektroniski un vienu reizi-uz papīra.

Pieteikties var:

  • Caur biroja mājas lapā
Lai saņemtu dokumentu elektroniski, visvieglāk ir nosūtīt tiešsaistes pieteikumu, izmantojot BCI vietni. Pieteikuma noformēšanas procesā jūs automātiski pāradresēs uz portālu "Valsts pakalpojumi" autorizācijai un pēc tam atpakaļ-uz biroja vietni. Ziņojums tiks nosūtīts uz e-pastu trīs darba dienu laikā.

  • Telegramma
Jūs varat nosūtīt telegrammu uz BCI oficiālo adresi. Tas ir nepieciešams, lai norādītu savu vārdu, pases datus un e-pasta adresi, uz kuru vēlaties saņemt ziņojumu. Šajā gadījumā jūsu paraksts ir jānodrošina pasta darbinieks. BKI ir pienākums nosūtīt atbildi trīs darba dienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas.

  •  BKI birojā
Šeit jūs varat saņemt savu kredītvēsturi papīra formā tajā pašā dienā. Bet tas ir nepieciešams, lai nāk uz biroju ar pasi.

  • Parastā vēstule pa pastu
Garākā un laikietilpīgākā iespēja ir nosūtīt vēstuli uz BCI ar parasto pastu. Bet iepriekš ir nepieciešams, lai nodrošinātu savu pieprasījumu pie notāra. Vēstulē jūs varat norādīt, kā vēlaties saņemt atbildi: papīra formā uz savu pasta adresi vai e-pastu-pa e-pastu. Šajā gadījumā trīs dienas ziņojuma sagatavošanai tiks pievienots e-pasta piegādes laiks.

Kā iegūt kredītvēsturi, ja man to vajag biežāk divas reizes gadā?

Jūs varat pasūtīt to par papildu samaksu.

Tajā pašā laikā viņas pieprasījuma metodes nemainās. Ir pieejamas visas iepriekš minētās iespējas: sazinieties ar BCI biroju, nosūtiet telegrammu, nosūtiet vēstuli pa pastu vai atstājiet pieteikumu biroja vietnē. Daži Biroji par papildu maksu var sniegt e-pasta ziņojumu uzreiz, nevis trīs dienas vēlāk.

Daudzas bankas un MFI piedāvā saņemt kredītvēsturi caur tiem, piemēram, atstājot pieteikumu personīgajā kontā. Bet šādi pakalpojumi vienmēr maksā, un cena var būt augstāka nekā BCI.

Turklāt banka vai MFI pieprasīs informāciju tikai tajos birojos, ar kuriem sadarbojas. Ja daļa no jūsu kredītvēstures tiek glabāta citās BCI, jūs to nesaņemsit.

Kas, izņemot mani, var iegūt manu kredītvēsturi?

Pilnīgs kredīta pārskats, kurā ir visas daļas, tostarp slēgtas, var saņemt tikai jūs.

Lielāko daļu jūsu kredītvēstures un jūsu kredītreitingu var pārbaudīt banka, MFI, apdrošināšanas sabiedrība vai darba devējs (jebkura juridiska persona vai IP) tikai ar Jūsu rakstisku piekrišanu.

Informatīvo daļu bez jūsu piekrišanas var saņemt jebkura juridiska persona, bet tikai aizdevuma vai aizdevuma izsniegšanai.

Man ir aizbildnībā nespējīgs radinieks. Viņš noformē aizdevumus, bet man ir jātiek galā ar kreditoriem. Vai viņa kredītvēsturē ir iespējams aizliegt aizdevumus un aizdevumus?

Saskaņā ar likumiem Nav iespējams aizliegt kādam saņemt aizdevumus un aizdevumus. Un kredītvēsturi nevar veikt jebkādus aizliegumus. Bet tajā var pievienot informāciju par nespēju. Piemēram, ja tiesa atzina personu par nespējīgu vai ierobežoti rīcībspējīgu un nolēma šo informāciju iesniegt BCI ziņojumos.

Kreditoriem ir arī tiesības nosūtīt uz biroju šādu informāciju, ja viņiem ir dokumentāls apstiprinājums. Bet šī informācija nav tiešs aizliegums izsniegt aizdevumus vai aizdevumus. Tas ir tikai brīdinājums aizdevējiem.

Es esmu mantinieks. Vai es varu uzzināt mirušā radinieka kredītvēsturi?

Jā. Bet tikai caur notāra, pamatojoties uz dokumentiem, kas nepieciešami, lai atvērtu iedzimtu lietu.

Kā izskatās perfekta kredītvēsture?

Ideāla Kredītvēsture ir relatīvs jēdziens. Izpētot tos pašus BCI ziņojumus, viena banka var aizdot jums naudu, bet otra – atteikties. Tikai katram aizdevējam ir sava sistēma, lai novērtētu uzticamību aizņēmējiem.

Apstiprināšanas iespējas palielinās, ja jūs periodiski lietojat kredītus un uzmanīgi tos dzēšat. Bankai tā ir labāka zīme par jūsu uzticamību nekā pilnīgs kredītu trūkums pēdējos gados.

Ja jums ir neatmaksāts aizdevums, kuru jūs regulāri un termiņā samaksājat, iespējams, jums tiks apstiprināts vēl viens. Ar nosacījumu, ka Jūsu parāda slodzes rādītājs būs Normāls. Par to, kā to sagaida, var uzzināt šeit. Bet pats galvenais ir patiešām novērtēt savu spēku un neņemt jaunus aizdevumus, kad ir grūti atmaksāt iepriekšējos.

Vissvarīgākais kredītvēsturei ir sistemātisku maksājumu kavējumu trūkums ilgu laiku. Daži kavējumi uz pāris dienām, visticamāk, nebūs neveiksmes cēlonis.

Cik bieži kredītvēsture tiek atjaunināta?

Saskaņā ar likumu, aizdevējiem ir pienākums nodot jebkādus atjauninājumus informāciju BCI trīs darba dienu laikā. Piemēram, ja jūs slēdzat auto aizdevumu pirmdien, bankai būs jāziņo par to birojā ne vēlāk kā trešdienas vakarā.

Dati par vēl neatmaksātajiem un visiem jaunajiem aizdevumiem un aizdevumiem tiks glabāti septiņus gadus. Un termiņš tiek aprēķināts atsevišķi par katru līgumu - no brīža, kad BCI veiks Pēdējās izmaiņas vēsturē par to, piemēram, ka aizdevums ir atmaksāts.

Paturiet prātā, ka īpaši rūpīga uzmanība bankām un MFI ir vērsta uz jūsu kredīta darbību pēdējo divu līdz trīs gadu laikā.


Es vienmēr visu regulāri raudāju, bet manā kredītvēsturē joprojām bija veci neatmaksātie aizdevumi un kavējumi. Kā tas iznāca?


Diemžēl tas notiek. Ja esat pārliecināts, ka visi ir samaksājuši savlaicīgi, tad ir iespējami šādi iemesli:

1. Kredītvēsture vēl nav atjaunināta
Pārliecinieties, ka ir pagājušas trīs darba dienas no brīža, kad esat aizvēris aizdevumu. Neaizmirstiet, ka informācija nonāk BCI nav uzreiz.

2. Kredītkarte ir atmaksāta, bet karte nav slēgta
Par kredītkartes apkalpošanu bankas parasti iekasē maksu. Pat ja esat atmaksājis kredītu un vairs neizmantojat karti, šī maksa banka regulāri noraksta-un kartē var veidoties parāds. Tāpēc nevajadzīgas kartes ir vērts atcelt.

Sazinieties ar banku, lūdziet slēgt savu kartes kontu un noteikti saglabājiet dokumentus par līguma noslēgšanu vai izbeigšanu. Pēc mēneša-otrs ir labāk pārliecināties bankā, ka konts un karte ir precīzi slēgtas, nav parādu.

3. Reiz jūs paņēmāt kredītu, aizvēra un aizmirsa par to

Bet izrādās, ka palika neliela neatmaksātā summa, piemēram, komisija par kādu papildu pakalpojumu. Un banka jums par to nav informējusi-iespējams, esat mainījis tālruņa numuru vai adresi vai ir bijuši citi iemesli, kāpēc banka jums nav paziņojusi. Tā rezultātā jūsu kredītvēsture ir novēlota.

4. Cilvēka faktors-bankas vai biroja darbinieki kļūdījās
Piemēram, tie ir aizzīmogoti pases nosaukumā vai numurā. Ja mainītie dati sakrīt ar defaulter datiem, apzinīgs aizņēmējs var pakārt kāda cita parādu. Tā gadās, ka kāda cita informācija tiek ierakstīta vārdamāsa vai odnofamiltsam. Tā gadās, ka aizdevums ir atmaksāts, bet aizdevējs nav nodevis birojā jaunus datus. Vai arī nodeva, un birojs tos neuzskatīja.

5. Jūs esat noformējuši kredītu krāpnieki
Ja krāpnieki pārņem jūsu pases datus, viņi varēs saņemt aizdevumu vai aizdevumu Jūsu vārdā. Bankas un MFI pārbauda klienta identitāti pirms naudas izsniegšanas, bet dažreiz noziedzniekiem izdodas tos maldināt.

Kā noteikt kļūdu kredītvēsturē?

Pieņemsim, ka banka nav nodota BCI informāciju, ka jūsu kredīts ir slēgts. Vai arī MFI ir noformējis Jūsu vārdā aizdevumu, lai gan jūs par to precīzi neprasījāt.

Uzrakstiet pieteikumu bankai vai MFI un pieprasiet kļūdu labošanu. Aizdevēji var pieņemt šādus pieteikumus attālināti-izmantojot savu vietni, mobilo lietotni vai e-pastu.

10 darba dienu laikā aizdevējam ir pienākums veikt pārbaudi un pārsūtīt uz BKI pareizos datus. Tā gadās, ka banka vai MFI nosūta informāciju uzreiz uz vairākiem birojiem. Pārliecinieties, ka ieraksti tiek atjaunināti visās BCI.

Jūs varat arī pats sazināties ar biroju, lai tā labotu jūsu kredītvēsturi. Pieteikuma veidlapu var lejupielādēt biroja vietnē. Bet tā pārbaude prasīs ilgāku laiku-20 darba dienas no brīža, kad BCI saņems jūsu pieteikumu. Turklāt pieteikums būs jāiesniedz personīgi biroja birojā vai jānodrošina notārs un jānosūta pa pastu.

BKI nosūtīs jūsu pieteikumu kreditoram un gaidīs no viņa atbildi. Ja pārbaudes laikā kāds pieprasa jūsu kredītvēsturi, birojs atzīmēs tos datus, kas ir precizēti un var neatbilst realitātei.

Banka vai MFI apstiprinās jūsu tiesības-birojs labos kļūdu un informēs jūs par to.

Bet var gadīties, ka banka, MFI vai PDA nepiekritīs jūsu argumentiem un uzstās uz nesamaksāto aizdevumu vai kavēšanos. Tad būs jāatrisina problēma tikai tiesā.

Tā nav kļūda, man tiešām ir slikta kredītu vēsture. Kā to uzlabot?

Jūs nevarat noņemt kaut ko no kredītvēstures. Bet, ja jūs vēlaties turpināt kreditēt, to var uzlabot. Veikt ļoti mazus aizdevumus vai aizdevumus, un ļoti uzmanīgi tos dzēst. Noformējiet kredītkarti vai iegādājieties sadzīves tehnikas kredītā.

Tātad pāris gadu laikā (un finanšu organizācijas īpaši rūpīgi izskata jūsu kredīta darbību pēdējo 2-3 gadu laikā), jūs izveidosiet jaunu stāstu par attiecībām ar kreditoriem — Labs. Neaizmirstiet tikpat uzmanīgi un savlaicīgi samaksāt rēķinus par mājoklim un komunālajiem pakalpojumiem. Visticamāk, pēc šādām "labsajūtas procedūrām" jūs atkal ierindos uzticamiem klientiem.