Brokeris: kā to izvēlēties un kā ar to strādāt

Kas ir brokeris un ko viņš dara?

Ja jūs nolemjat tirgoties biržā, jums ir divi veidi. Pirmais ir uzticēties pārvaldniekam. Šī metode ir piemērota tiem, kam nav laika vai vēlmes ieguldīt patstāvīgi. Otrais variants ir darīt visu pats: izstrādāt stratēģiju naudas ieguldīšanai un uzņemties atbildību par darījumiem.

Tomēr vienkārši nākt uz apmaiņu un tirdzniecību pats nestrādās. Jums būs nepieciešams starpnieks starp investoru un emitentu, tas ir, starp jums un uzņēmumu, kura vērtspapīri jūs plānojat iegādāties. Brokeris ir uzņēmums, kam ir licence strādāt akciju tirgū un kam ir tiesības veikt darījumus ar vērtspapīriem ieguldītājam.

Kā mijiedarboties ar brokeri?

  1.  Noslēgt līgumu ar brokeri. Izpētiet brokeru līguma noteikumus. Parasti brokeri publicē tipveida līgumu ar tarifiem savā tīmekļa vietnē. Ja cenas un citi nosacījumi ir apmierināti ar jums, jūs varat noformēt līgumu brokera birojā vai nosūtīt notariāli apliecinātus dokumentus pa pastu. Lielas bankas ar brokeru licenci bieži piedāvā noslēgt līgumu attālināti-izmantojot vietni vai mobilo lietotni.
  2.  Atveriet brokera kontu un nodot naudu par to. Pēc tam brokeris varēs nopirkt Jums vērtspapīrus. Ja jūs plānojat ieguldīt akciju tirgū vairāk nekā trīs gadus, ir izdevīgāk izveidot individuālu ieguldījumu kontu (IIS), kas ļaus ietaupīt uz nodokļiem.
  3.  Izveidojiet vērtspapīru kontu. Vērtspapīri, kurus jūs iegādājaties, ir jāņem vērā kaut kur. Lai to izdarītu, depozitārijā ir jāatver depo konts (vērtspapīru konts). Depozitārijs var būt atsevišķs uzņēmums, kas nav saistīts ar Jūsu brokeri. Bet bieži vien, papildus brokeru licencei, brokerim ir arī depozitārijs, un viņš apvieno šīs divas funkcijas.
  4.  Tagad jūs esat gatavi tirgoties biržā-jūs varat dot norādījumus brokerim pirkt un pārdot vērtspapīrus. To var izdarīt pa tālruni, tiešsaistē-izmantojot īpašu programmu-tirdzniecības termināli vai izmantojot brokera mobilo lietotni.
  5.  Brokeris pēc jūsu uzdevuma veic darījumus akciju tirgū. Papildus naudu par vērtspapīru iegādi, no brokeru konta tiek norakstīta komisija-maksa par to, ka brokeris palīdz jums veikt šīs darbības.
  6.  Ar brokera palīdzību jūs varat izņemt naudu savā bankas kontā. Par to var arī ņemt Komisiju. Brokeris aprēķinās un ieturēs nodokli par jūsu ienākumiem.

Pirms pieņemt uzdevumu par operāciju, brokerim ir pienākums brīdināt jūs par darījuma izmaksām - piemēram, par apmaiņas komisijām un pašu brokeri.

Starpniekam vajadzētu arī informēt jūs par pašreizējām piedāvājuma un pieprasījuma cenām izvēlētajos finanšu instrumentos. Daži dokumenti var izrādīties nelikvīdi-tas ir, tie parasti būs grūti atrast pircēju.

Brokeris pats izvēlas veidu, kā sniegt jums informāciju par papildu izmaksām. Tas var būt tikai saite uz viņa vietnes lapu. Pārliecinieties, vai iepriekš, ka informācija ir skaidri izklāstīta, un Jums būs iespēja to ātri saprast.

Ja brokeris nepaziņo par visām niansēm, un jums radīsies zaudējumi, Jums būs tiesības pieprasīt zaudējumu atlīdzību, tostarp tiesā.

Ir situācijas, kad ir svarīgi ļoti ātri veikt darījumus. Tad jūs varat atteikties saņemt brīdinājumus par papildu izmaksām, lai brokeris nekavējoties izpildītu jūsu uzdevumus. Bet šajā gadījumā nevarēs iesniegt prasību starpniekam sakarā ar zaudējumiem, kas būs saistīti ar informācijas trūkumu.

Kā izvēlēties brokeri?

Ir svarīgi atcerēties, ka nauda jūsu brokeru kontā neietilpst noguldījumu apdrošināšanas sistēmā atšķirībā no banku noguldījumiem. Tāpēc tavs uzdevums-atrast visvairāk uzticamu brokeri.

Ko mācīties un ko pārbaudīt, izvēloties brokeri:

  •  Licence
Vispirms pārbaudiet rokasgrāmatā, vai brokerim ir licence profesionālam vērtspapīru tirgus dalībniekam. Ja nē, tie ir nelegāli.

Pārliecinieties, vai uzņēmuma nosaukums reģistrā precīzi sakrīt ar to, ko brokeris norāda līgumā. Var izrādīties, ka brokeris piedāvā parakstīt līgumu ar" filiāli " ārvalstu uzņēmums, kas ir gandrīz tāds pats nosaukums. Vienoties par šādu priekšlikumu ir ļoti riskanti. Ja jūs noslēdzat līgumu ar ārzemju brokeri un viņš pārkāpj jūsu tiesības, jums būs jāaizstāv savas intereses valstī, kurā viņš ir reģistrēts.

  •  Finanšu rādītāji
Izpētiet lielāko brokeru sarakstu. Lielie tirdzniecības apjomi negarantē jums pilnīgu mieru, bet tas nozīmē, ka uzņēmumam ir daudz klientu, un viņi uzticas tam ievērojamu kapitālu.

  •  Reputācija
Izpētiet brokera vietni, izlasiet klientu atsauksmes tiešsaistē. Pievērsiet uzmanību uzņēmuma vēsturei — vai tā nosaukums nav saistīts ar finanšu skandāliem. Meklējiet finanšu ziņas-pēkšņi dzirdiet kaut ko interesantu par savu potenciālo brokeri.

  •  Risks
Pirms parakstāt līgumu ar brokeri, izlasiet paziņojumu par riskiem. Šajā dokumentā ir detalizēti aprakstīts, kā jūs varat zaudēt naudu, tirgojot vērtspapīru tirgu.

  •  Vide
Rūpīgi izpētiet brokeru pakalpojumu sniegšanas noteikumus. Pievērsiet uzmanību detaļām: komisijas maksa, naudas pārskaitīšanas termiņi, aizņēmumu procenti - ja plānojat iegādāties dokumentus uz brokera rēķina. Uzziniet, vai brokeris var izmantot jūsu naudu un vērtspapīrus saviem mērķiem. Uzziniet, cik daudz komisija pieaugs, ja jūs aizliegsit to darīt.

Ko vēl pievērst uzmanību, izvēloties brokeri?

  • Programmatūra
Ja jūs plānojat tirgoties internetā, uzziniet no brokera, kas tam nepieciešams. Vai ir iespējams veikt darījumus, izmantojot vietni, neinstalējot papildu programmatūru, vai arī Jums būs jāielādē īpaša programma datorā — tirdzniecības termināls. Izpētiet sistēmas prasības, noskaidrojiet, vai Jūsu datorā ir tehniska iespēja instalēt tirdzniecības termināli.

Ja jūs gatavojaties tirgoties, izmantojot viedtālruni vai planšetdatoru, noskaidrojiet brokerim, vai tas ir iespējams. Pārbaudiet, vai šī mobilā lietotne ir piemērota jūsu sīkrīkiem un vai tā ir samaksāta.

  • Balss uzdevumi
Tā ir tirdzniecība pa tālruni. Ja jums nav interneta, varat zvanīt un uzdot brokerim veikt darījumu. Novērtējiet iepriekš, vai jums ir nepieciešama šī iespēja. Par to var veikt papildu maksu, un tas nav visiem brokeriem.

  • Apmācība
Ja jūs nolemjat tirgoties pats, jums būs jāmācās. Daži brokeri piedāvā bezmaksas apmācību: tīmekļa seminārus, mācību videoklipus, soli pa solim sniegtos norādījumus. Parasti jūs viņiem piekļūstat, ja kļūstat par klientu un atverat brokeru kontu. Ir apmaksāti kursi, pieredzējuša mentora pavadīšana, Finanšu konsultācijas-izpētiet visas iespējas, ko piedāvā jūsu potenciālais brokeris.

Labi, ja brokera tirdzniecības programmai ir demo režīms. Jūs reģistrējaties brokera vietnē un saņemat saiti, lai lejupielādētu tirdzniecības programmas un atslēgas (digitālās aizsardzības faili), lai instalētu. Instalējiet programmu un izmēģināt sevi kā investors, neatverot kontu. Tirdzniecība jums nebūs par reālu naudu, bet testa režīmā, lai saprastu, bez lieka riska, kā tiek organizēta akciju tirdzniecība.

  • Komiteja
Visi brokeri iekasē maksu par pakalpojumiem. Tas varētu būt komisijas maksa par katru darījumu vai ikmēneša abonēšanas maksu. Daudziem brokeriem ir minimālā atlīdzības summa par dienu vai mēnesi . Apmaiņa arī ņem savu procentuālo daļu darījumu veikšanai-noskaidrojiet, vai tas ir iekļauts brokera norādītajā komisijā, vai arī Jums būs jāmaksā vairāk.

Uzsākot Investora karjeru, kamēr jūs nezināt darījumu apjomu un skaitu, ir grūti noteikt visas vajadzības un izvēlēties optimālo likmi. Nemeklējiet brokeri ar zemākajām komisijām, labāk ir koncentrēties uz uzticamu starpnieku, un tarifu var mainīt, ja tas nav piemērots.

Līgums ar brokeri arī nav mūža līgums, jūs vienmēr varat mainīt brokeri, ja viņš nav apmierināts ar jums.

Ko darīt, ja brokeris zaudēja licenci?

Pēc licences anulēšanas var sekot brokera bankrots. Un šajā gadījumā pastāv risks, ka jūs nevarēsiet pilnībā atgūt savu naudu un vērtspapīrus.

Kā rīkoties, lai palielinātu izredzes saglabāt aktīvus, lasiet tekstā " mans brokeris atcēla licenci. Ko darīt?».

Kā samazināt risku, strādājot ar brokeri?

Aizsargājiet naudu

Parasti brokeris var izmantot savu naudu, lai jūsu priekšrocības. Ja brokeris-Banka, tad viņam ir tiesības to darīt saskaņā ar likumu. Ja brokeris-nav banka, tad viņš visbiežāk tulko līgumā punktu, kas ļauj viņam pārskaitīt savu naudu uz savu kontu.

Kamēr lietas brokeris iet labi, tas nav nekas bīstams. Viņš īsā laikā aizdod savu naudu citiem klientiem, saņem procentus par to — un, pateicoties tam, var samazināt maksu par saviem pakalpojumiem.

Bet, ja brokeris bankrotē, tad jūs varat zaudēt daļu naudas-vērtspapīru tirgus likums negarantē kompensāciju, kas tiek izņemta no klienta konta uz brokera kontu.

Tāpēc galvenais ieteikums-neglabāt ilgi naudu brokeru kontā.

Ieguldiet tos vērtspapīros vai izņemiet tos savā bankas kontā. Pirmkārt, bankas kontā var uzkrāt procentus. Un, otrkārt, nauda kontos un noguldījumiem privātpersonām un individuālajiem uzņēmējiem ir apdrošināti ar valsti. Ja rodas problēmas ar banku, jūs automātiski saņemat tiesības izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību.

Vēl viens drošs veids, kā aizsargāt naudu, ir atvērt atsevišķu (to sauc arī par segregēto) kontu. Un tajā pašā laikā parakstīt līgumu, ka jūs aizliedzat brokerim izmantot savu naudu. Ja brokeris atsaukt licenci, jūs varat uzņemt visu naudu no sava personīgā konta bez kavēšanās.

Bet maksa par atsevišķa konta apkalpošanu ir daudz augstāka nekā par kopējo uzturēšanu. Tie var būt tik lieli, ka Jūsu ienākumi no riskantām akciju tirgus darbībām var būt zemāki nekā procenti par praktiski bezriska banku noguldījumiem.

Aizsargājiet vērtspapīrus

Brokeris var izmantot jūsu vērtspapīrus, ja jūs to atļaujat. Šādu punktu bieži nosaka brokeru pakalpojumu līgumā. Tajā pašā laikā brokerim ir jāatdod vērtspapīri pēc jūsu pieprasījuma. Un, ja jūs vēlaties tos pārdot, tad viņam ir nekavējoties izpildīt šo uzdevumu un ieskaitīt ieņēmumus no pārdošanas naudu savā kontā.

Bet pat šādos apstākļos jūs riskējat. Ja brokeris aizņēmās jūsu vērtspapīrus un bankrotēja, pastāv liela varbūtība, ka viņš tos nevarēs atgriezt.

Ir arī vērts apsvērt, ka Akcijas var maksāt dividendes, un obligācijas-kupona ienākumi. Un, kad emitentu uzņēmumi veido šādu maksājumu saņēmēju sarakstu, ir svarīgi, kas šajā brīdī izrādīsies vērtspapīru turētājs. Ja šajā laikā Papīrs būs brokeris, tad sarakstā neietilpst jūs, bet brokeris. Parasti saskaņā ar līgumu brokerim ir pienākums nodot dividendes vai kupona ienākumus jums. Bet pastāv risks, ka viņš to nedarīs.

Ja neesat gatavs šiem riskiem, jūs nevarat dot brokerim tiesības izmantot savus dokumentus. Bet, visticamāk, tas palielinās brokeru pakalpojumu izmaksas.

Un pat tad, ja jūs nedodat brokerim atļauju izmantot savus vērtspapīrus, viņam joprojām būs piekļuve dokumentiem, kas atrodas Jūsu depo tirdzniecības kontā.

Tirdzniecības kontā depo tiek ieskaitīti dokumenti, kad tos iegādājaties biržā, un tos noraksta, kad tos pārdodat. Šos darījumus veicat, izmantojot brokeri. Tādēļ brokerim vienmēr ir tiesības nosūtīt depozitārijam rīkojumus par vērtspapīru ieskaitīšanu un norakstīšanu, kas ir uzskaitīti jūsu tirdzniecības kontā depo.

Vērtspapīri, kurus jūs vēl neplānojat pārdot, jūs varat uzglabāt parastajā depo kontā, kas nav paredzēts tirdzniecībai biržā. Tajā pašā laikā jums ir tiesības neļaut brokerim atbrīvoties no vērtspapīriem šajā kontā.

Ja jūs vēlaties pārdot biržā papīra no parastā konta depo, tad parasti jums būs nepieciešams, lai dotu divus uzdevumus uzreiz: tulko papīru no parastā konta uz tirdzniecības un pārdot. Un, ja jūs nolemjat iegādāties dokumentus un saglabāt tos uz laiku, jūs varat vienlaicīgi dot divus uzdevumus-lai iegādātos un pārsūtītu šos dokumentus uz parasto depo kontu. Ja jūs neplānojat aktīvi tirgoties akciju tirgū, bet vēlaties ieguldīt akcijās un saglabāt tos vismaz pāris gadus, tad varat izmantot vēl vienu iespēju. Jūs varat atvērt personīgo kontu akcionāru reģistrā, kuru vada reģistrators. Un tulko savus vērtspapīrus uz šo kontu. Bez jūsu atļaujas brokerim nav piekļuves jūsu personīgajam kontam.

Bet, visticamāk, jums būs jāmaksā papildus depozitārijam par dokumentu pārskaitīšanu uz personīgo kontu, kā arī reģistratoram-par šāda konta atvēršanu un apkalpošanu. Noskaidrojiet šo pakalpojumu izmaksas iepriekš un izlemiet, vai šie izdevumi ir gatavi. Paturiet prātā, ka reģistrators var arī atsaukt licenci. Un reģistratori arī nepiedalās valsts noguldījumu apdrošināšanas sistēmā.

Sekojiet līdzi rēķinu statusam

Investīcijas nevar atstāt bez uzraudzības. Sekojiet finanšu ziņām, periodiski pieprasiet pārskatus par jūsu brokeru kontu un depo kontu stāvokli.